Al weer duurder

Hij is een paar keer aangegaan ondertussen, maar wat let ik erop! Hij staat ook een stuk lager dan vorig jaar. Langzaam aan wen je aan lagere temperaturen. Ik heb het over de verwarming in ons huis. Gelukkig was de maand oktober warm met ook nog heel wat zonneschijn. Dat scheelde wat kuub gas. Nog nooit was ik me er zo bewust van dat het gas kost om een huis te verwarmen. En met de explosief gestegen prijzen ga je toch nadenken over je gebruik. Gelukkig helpt de overheid iets om de prijs niet nog verder te laten stijgen.

Waren het alleen maar de energiekosten die gestegen zijn! Altijd als ik boodschappen doe in de supermarkt lijkt het alsof die nacht er weer kaboutertjes zijn geweest die de prijzen hoger hebben gemaakt. Mijn karretje is leger, voor hetzelfde geld. Het leven is duur geworden.

Van tijd tot tijd hoor ik verhalen van mensen die het niet meer redden. Ze durven niet meer naar de dokter omdat het misschien geld kost. De kinderen gaan van sport af, want er is geen geld meer om dat te betalen. Of de verwarming blijft helemaal uit want als de afrekening straks komt, moet het geld er wel zijn.

Als je het altijd redde in het leven en nu niet meer, dan is dat voor veel mensen een reden om zich te schamen. In Nederland vinden we dat iedereen voor zichzelf moet kunnen zorgen en als dat niet  lukt, dan houden we dat liever achter de voordeur. Stel je voor dat iedereen zou weten dat het mij niet meer lukt om rond te komen. Wat zouden ze dan zeggen? Kinderen vertellen uit schaamte dan bijvoorbeeld dat ze voetbal niet meer zo leuk vinden en daarom eraf gaan, in plaats van dat ze vertellen hoe het echt zit. Ik kan me die schaamte goed voorstellen.

De bijbel heeft bijzonder veel aandacht voor mensen die het financieel zwaar hebben. In dat spoor probeert de kerk om  mensen te helpen die het niet lukt om het hoofd boven water te houden. Belangrijk daarbij is dat het daarbij niet uitmaakt of je lid bent van een kerk of niet. Net als Jezus, wil de kerk goeddoen voor allen. Een mooi voorbeeld is Harderwijk geeft warmte, waarbij mensen die de energietoeslagen van de overheid niet nodig hebben die delen met mensen die meer nodig hebben. Google het en maak er gebruik van als je het nodig hebt. Het kan net dat extra beetje zijn.

Loop je op een andere manier tegen de grenzen van je mogelijkheden aan, mail eens met meldpuntdiaconie@gmail.com. De kerk wil er graag voor je zijn ook met praktische hulp.

Verschijnt ook in de Harderwijker Courant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *