De appel valt

De appel valt niet ver van de boom. Dit soort vreselijke uitdrukkingen geven aan hoe kinderen op hun ouders lijken. Of ook hoe lastig het kan zijn om los te komen van je ouders. Je wordt in zoveel dingen bepaald door je DNA of door het voorbeeld dat je vader of moeder je gaf. Voor je het weet is de erfenis van je ouders een last die je met je meedraagt.

De bijbel is een fascinerend boek. Zeker in de verhalen van het Oude Testament. De details zijn van belang. Neem het verhaal over de tweeling die Izaäk en Rebekka krijgen. Als dat verhaal begint staat er: Dit zijn de afstammelingen van Izak, de zoon van Abraham; Abraham verwekte Izak. Waarom staat er twee keer dat Abraham de vader was van Izak? Als westerse lezer ben ik geneigd om erover heen te lezen, of te denken dat de schrijver niet helemaal bij de les was. Maar dan snap ik het nog niet helemaal. Herhalingen zetten mij aan het denken. In dit geval peins ik over afkomst. Viel Abraham samen met Izaäk?  Wat moet Izaäk doen om los te komen van zijn vader?

Maar nog veel meer gaat dit verhaal over mij en mijn afkomst. Hoe word ik bepaald door mijn vader? Wat geef ik mee aan mijn kinderen en is dat een zware last of kunnen ze die wel dragen? Met een beetje geluk valt de appel toch wat verder van de boom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *