De Geest blaast

Na deze woorden blies hij over hen heen en zei: ‘Ontvang de heilige Geest. Johannes 20: 22

Soms lezen onze jongste kinderen een boek dat net te spannend is voor hen of we lezen iets voor wat ook in de categorie net te eng valt. Of ze kijken iets op televisie waar ze eigenlijk te klein voor zijn. Als ze daarna naar bed moeten, dan valt het niet mee om te gaan slapen en het is natuurlijk een goede reden om nog eens naar beneden te komen. “Ik moet telkens denken aan wat ik op televisie zag”, “Dat verhaal dat je voorlas, dat vond ik wel eng”. Of soms drijft de angst voor een monster hen naar beneden. “Ik denk dat er iets onder mijn bed zit en dat vind ik eng.”

Als onze kinderen zo naar beneden komen, dan ga ik met ze mee. En dan gaan we samen blazen. We blazen onder het bed. Ik blaas in hun gezicht en natuurlijk onder het dekbed. Zo blazen we alle rare gedachten weg. Meestal slapen ze daarna in een mum van tijd.

Ik kan dit blazen heel praktisch uitleggen. Het werkt omdat mijn kinderen zich serieus genomen voelen of omdat ze denken dat ik in staat ben om hun gedachten weg te blazen. Maar veel mooier is het om dit geestelijk te duiden. Het is de Geest van God die hen beschermt als ze slapen en de vreemde gedachten wegjaagt. En de Geest blaast. (Het is vaak zo dat dingen van de Geest op puur menselijke manier zijn uit te leggen, maar dat je dan Gods kant over het hoofd ziet).

Het evangelie naar Johannes vertelt dat Jezus op Paasmorgen al de Geest geeft aan zijn leerlingen. Voor Johannes vallen Pasen en Pinksteren op één dag. Jezus blaast op zijn leerlingen nadat Hij hen de opdracht heeft gegeven om de wereld in te gaan. Het is een boeiende vraag hoe deze uitstorting van de Geest zich verhoudt tot die van Pinksteren, maar daar gaat het mij nu niet om. Hier wordt zichtbaar hoe de Geest van God werkt. De Heilige Geest is nodig om het wonder van Pasen ingang te laten vinden in ons dagelijkse leven. Heb je moeite om vergeving te accepteren? Vraag de Geest van God je te helpen. Vind je het lastig om te getuigen van Gods liefde? Bid om de Geest. Heb je telkens weer te vechten tegen angsten die in je opkomen? Laat de Geest van God blazen. Met de hulp van die Geest kan je lekker slapen, want het is Pasen geweest.

Verschijnt ook in Hervormde Kerkbode Harderwijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *