Iets Samen

Koningsdag is een van de leukste dagen. De gezelligheid op en rond de Vischmarkt is geweldig. Iedereen probeert van zijn rommel af te komen, maar veel belangrijker zijn de gesprekjes tussendoor. Veel mensen hebben iets in het oranjes of rood-wit-blauw aan. Dat zorgt voor verbinding: wij horen bij elkaar omdat we in Nederland wonen. Het is dezelfde vorm van verbinding die zichtbaar wordt als de vrouwen of mannen het goed doen in een voetbaltoernooi.

Verbinding is belangrijk. Mensen zijn zo gemaakt dat ze elkaar nodig hebben. Je hebt niet alleen je familie om je heen. We leven met elkaar in een groter verband.  In onze tijd staat die verbinding onder druk. Het automatisme waarmee in eerdere tijden mensen zich verbonden met de mensen in hun straat of in hun omgeving is voorbij. Eenzaamheid is het gevolg.

De waarde van verbinding is vooral als het lukt om samen te zijn met mensen die heel anders zijn dan jij. Het makkelijke van de voetbalclub is dat iedereen daar met voetbal bezig is. En wie zich bij een line-dansclub aanmeldt, weet dat hij mensen aantreft die daar allemaal mee bezig zijn. Spannender wordt het als je je moet verhouden tot mensen die anders zijn.  Lukt het dan nog om iets samen te hebben?

Jezus Christus is een voorbeeld van verbinding. In de verhalen in de bijbel lees je telkens weer hoe hij buiten de lijntjes van zijn tijd kleurt en elke keer juist zich verbindt met de mensen die niet gezien werden. Jezus doorbreekt het sociale isolement van de mensen die niet in staat waren om in verbinding met anderen te leven. Zo legt hij contact, juist als dat niet vanzelf gaat. Jezus is zo van betekenis, zeker in een tijd waarin het steeds lastiger wordt om elkaar te bereiken.

De kerk is, als ruimte van Jezus, de plek waar iedereen welkom is. Dat hoge ideaal wordt lang niet altijd gehaald. De kerk blijft bestaan uit mensen die het soms lastig vinden om zich te verbinden met mensen die anders zijn. Toch blijft Jezus het wenkende perspectief. Het is mogelijk om de verschillen te overstijgen en je niet neer te leggen bij gapende kloven tussen groepen mensen. We hebben iets samen.

P.S. Op 21 mei is er een theatervoorstelling in De Regenboog. Daarin worden de verbinding tussen mensen uit verschillende generaties verkend onder de titel Iets Samen. Dit beleeftheater start om 20.00 uur en de toegang is gratis.  

Verschijnt ook in de Harderwijker Courant

One Comment

  1. Awesome theme. Thanks for sharing Rev. Pieter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *