Je bent wat je (niet) eet

Eten lijkt in onze cultuur op een godsdienst. De vele kookboeken functioneren als heilige boeken, waarbij in de titel het woord bijbel nogal eens gebruikt wordt. De chefkoks in tv-programma’s laten zien dat een religie niet zonder priesters kan. En op internet zijn profeten te vinden die tekeer gaan om hun versie van de waarheid duidelijk onder woorden te brengen, met soms een ongekend fanatisme.

Er is meer dat laat zien dat eten en religie met elkaar verbonden zijn. Mensen laten zich bepalen in wie ze zijn of willen zijn door hun voedsel. ‘Ik ben wat ik eet’, lijkt in toenemende mate een slogan te zijn die past in onze cultuur. Je bent wat je eet geldt nog meer voor het tegengestelde. Je bent vooral wat je niet eet. De adviezen wat wel en wat niet te eten buitelen over elkaar heen. En je neemt je eigen gezondheid en geluk niet serieus als je niet goed weet welke ingrediënten wel of niet in je eten zitten. De al of niet zelfbenoemde foodspecialisten hebben de functie van priesters die precies weten wat goed is en wat niet. Hoe onze cultuur met eten omgaat laat indringend zien wat er gebeurt als je het gat in je hart niet door de levende God laat vullen, maar op andere manieren naar vervulling zoekt.

Tegelijk laat eten in onze cultuur ook iets zien over het avondmaal. Deze symbolische maaltijd is een gedachtenismaaltijd. Het brood staat voor het lichaam van Christus dat gebroken wordt en zo herstel brengt en ons tot kind van God maakt. Het brood bepaalt onze identiteit. We zijn immers bevrijd door Christus en daar verwijst het brood naar. De wijn voegt daar nog aan toe dat het leven in Gods toekomstige wereld goed zal zijn en nu al geproefd kan worden. Het beste moet nog komen als het feestmaal van de volken gevierd zal worden. We leven naar Gods heerlijke toekomst toe en dat bepaalt nu al wie we zijn. De vreugde is een onlosmakelijk onderdeel van ons bestaan.

De kerkvader Augustinus zei bij het avondmaal al dat we zijn wat we eten. We worden bepaald bij het avondmaal in de diepste kern van ons bestaan. We horen bij Christus, net zoals een lichaam onderdeel is van iemands leven. Wie eet en drinkt van brood en wijn is een kind van God.

(Verschijnt ook in de kerkbode van Harderwijk)

2 Comments

  1. Mooi stukje Pieter! Zoveel mensen zijn zich niet bewust van wat ze eten. Zowel lichamelijk als geestelijk. Want wat je zaait zul je oogsten

  2. Corry Stam-Timmermans

    Dank je wel, Pieter, voor je inspirerend stukje! Om nog eens goed te overdenken en natuurlijk ook om in praktijk te brengen. En om ons te realiseren dat we moeten delen met mensen, vlakbij en ver weg, die minder hebben!
    Gods zegen gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *