Lichtvoetig

Als ik ga hardlopen kom ik overal mensen tegen die hetzelfde aan het doen zijn. Zeker in deze tijd van het jaar, want over een paar weken is de Broekhuis Halve Marathon, het jaarlijkse hardloopfeestje georganiseerd door AV Athlos. En iedereen wil goed voor de dag komen als overal vrienden, familie en kennissen langs de kant staan om je aan te moedigen. Ik probeer zelf ook iets meer te trainen, want het moet wel lijken of het makkelijk gaat als zoveel mensen staan aan te moedigen.

Ik snap wel dat veel mensen gaan hardlopen, want het is een makkelijke manier om aan je conditie en gezondheid te werken. Je hoeft alleen maar je schoenen aan te doen en je bent weg. Daarnaast is hardlopen een spiegel van veel dingen van het leven. Het leven kost energie en dat geldt ook voor hardlopen. Soms lijkt het vanzelf te gaan, alsof je over de weg zweeft. Maar een andere keer is het flink werken. Dat geldt voor het leven ook. Soms ga je fluitend door het leven, de andere keer is het zwoegen. En wat dacht je ervan dat je de ene keer alleen op je sportschoenen rondrent en de andere keer met een groep? Dat is toch net het leven, want ook dat gaat soms alleen (en af en toe eenzaam), maar de andere keer met anderen. Hardlopen is een spiegel voor het leven.

Lichtvoetig is de titel van het boekje dat Ruud de Boer over hardlopen schreef. Zelf liep hij tijden waar ik alleen maar van kan dromen. Op een herkenbare manier beschrijft hij hoe hardlopen in de bijbel naar voren komt en hoe dat ons leven raakt.

In het mooiste liefdeslied uit de bijbel (en misschien wel van alle liedjes van de wereld die de liefde bezingen), staat de zin Laten we rennen. Dat zeggen mensen die verliefd zijn. En weg zijn de twee want liefde laat mensen verlangen naar elkaar, zonder anderen erbij. Laten we ervandoor gaan, want samen is leuker dan met al die mensen erom heen. En misschien rennen verliefde mensen ook wel harder, omdat ze indruk op elkaar willen maken. Liefde maakt ook lichtvoetig, want wat is het leven leuk als je verliefd bent. Over dit soort situaties gaat dit leuke boekje. Het helpt niet om harder te gaan lopen, maar wel om hardlopen als spiegel van het leven te zien.

Het boekje Lichtvoetig. Hardlopers in de Bijbel, is overal te krijgen, maar zeker bij Oase. Deze prachtige plek is net vernieuwd en ze verkopen dit boekje graag in de Smeepoortstraat. Ik hoop dat het boekje hard gaat lopen.

Verschijnt ook in de Harderwijker Courant

One Comment

  1. Corry Stam-Timmermans

    Wat een leuk stukje, Pieter. Ik laat het zeker ook aan m’n zoons lezen die weer aan t trainen zijn voor de Rotterdamse marathon. Veel succes!! En loop jezelf niet voorbij, hè!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *