Pasen en de sneeuw

Terwijl mijn  lichaam langzaam in de voorjaarsmodus kwam, dacht het weer er anders over. Ik kon goed wennen aan dat warme weer van de maand maart. Mijn zonnepanelen draaiden overuren en mijn huid werd aangenaam verwarmd. Maar toen kwam de kou uit het noorden en sloeg het weer helemaal om. De sneeuw was nog wel leuk. Lekker sneeuwballen gooien in april. Dat maakte ik nog niet eerder mee en mijn kinderen zien maar zelden sneeuw. Maar die regen daarna en de koude wind vond ik minder. Bibberend zat ik op mijn fiets en moest op zoek naar mijn muts en handschoenen. Weg voorjaar, weg prachtige kwetsbare roze bloesem aan de bomen.

Zo’n omslag van het weer vind ik wel symbolisch voor onze wereld. Even leek de wereld weer een mooie plek om te wonen toen corona grotendeels naar de achtergrond ging. Maar toen kwam die vreselijke oorlog in Oekraïne met huiveringwekkende beelden van burgers die op straat liggen en angstaanjagende verhalen van wat er allemaal gebeurt. Na het voorjaar met het afbouwen van alle maatregelen tegen Covid, kwam plots de harde, scherpe kou van een oorlog die tot niets leidt

Je kan je zomaar hopeloos voelen door alles wat er gebeurt. Komt er dan nooit een einde aan al het gedoe in de wereld? Wanneer kunnen we het mooie, goede leven genieten zonder dat we of zelf of via het nieuws geconfronteerd worden met de onzin van deze wereld? Wanneer wordt het echt voorjaar, zonder de dreiging van kou of sneeuw?

Ik moest ook even glimlachen om al die sneeuw vorige week. Want ik moest aan Pasen denken. Hoewel de meeste mensen bij sneeuw vooral aan het Kerstfeest denken, hoort het witte van sneeuw veel meer bij Pasen. Als ik ’s morgens vroeg uit mijn bed stap en zie hoe de hele wereld wit is, dan lijkt de hele wereld nieuw en is alles nog mogelijk. Dat is precies wat Pasen is: God begint opnieuw en maakt de wereld wit. Alles wat grauw is en het leven kapot maakt, wordt door God hersteld. Die reparatie van de wereld begint bij Jezus Christus. Hij staat op uit de dood en daar begint Gods nieuwe wereld. Zo overwint Jezus alles wat deze wereld kapot maakt. Hoewel ik het soms ook moeilijk vind om te geloven, weet ik dat de opstanding van Jezus uit de dood zelfs sterker is dan de oorlog. Het helpt mij omdat Gods nieuwe begin hoop brengt in onze hopeloze wereld.

Ik hoop dat het snel lente wordt en de zon lekker schijnt, maar ik hoop ook een heel klein beetje dat er met Pasen weer sneeuw ligt.

(Verschijnt ook in de Harderwijker Courant)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *