Oude krant

De kans is groot dat deze krant een nieuwe krant is als je dit leest. Je hebt hem net uit de brievenbus gehaald of iemand anders in je huishouden had hem al gepakt en hij lag op tafel of een andere plek. Als je de krant leest, dan wil je over de actualiteit lezen. Het moet geen oude krant zijn met nieuws van lang geleden. En als je allerlei dingen leest die de komende tijd georganiseerd worden, dan is het niet zo handig als dat al achter de rug is.

Laatst ruimde ik wat oude spullen op. Sommige dingetjes had ik in een krant gewikkeld, jaren geleden. Nu vond ik het leuk om juist die oude berichten te lezen. Ik dacht: ‘O ja, dat speelde toen en was heel belangrijk.’ Wat doet tijd toch veel met hoe je naar dingen kijkt. Hoe kijken we over een paar jaar naar Corona en hoe we daar mee om gingen? Maar in zo’n oude krant is het ook leuk om te zien hoe lettertypes veranderen. Zodra je een oude krant hebt, weet je dat het oude krant is ook als je nog geen letter gelezen hebt. Je ziet het aan de opmaak, de hoeveelheid afbeeldingen en de letters. Raar eigenlijk dat wat we nu zien als modern, over enige tijd alweer ouderwets is. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de krant, maar net zoveel voor kleren en meubels. De tijd gaat maar door en wat nu speelt is zomaar verleden tijd.

Soms kan ik verlangen naar vroeger  tijden. Dat eerste lachje van mijn kinderen, de eerste ontmoeting met mijn vrouw, mijn eerste baan. Je kan dat soort dingen wel herinneren, maar niet terughalen. De tijd gaat maar door en is niet terug te draaien. Dat geldt ook als je iets stoms hebt gedaan. Je kunt het niet meer herstellen. De tijd tikt verder. Wat geweest is, dat is voorbij en niet meer terug te halen.

Bij God is dat anders. Dat vind ik een van de mysteries van de Schepper van hemel en aarde. Hij is eeuwig. Wat dat precies betekent weet ik ook niet. Want eeuwig is iets anders dan de tijd die maar doorgaat. Eeuwig is dat God kan beschikken over de tijd. En eeuwig betekent ook dat voor God dingen niet voorbij zijn. Er is voor God geen oud nieuws, want alles wat is geweest blijft bestaan. Een oude krant is voor God niet oud, maar nog nieuw en actueel. Ik snap hier zelf ook niks van, maar ja, ik ben dan ook geboren in de tijd en onderworpen aan de tijd.  Maar ik weet wel dat het geweldig nieuws is. Dat betekent dat er voor God geen mensen zijn die voorbij zijn. Wat geweest is, dat is voor God geen herinnering, maar actueel.

(Verschijnt ook in de Harderwijker Courant)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *