Slaap

Een groot gedeelte van ons leven brengen we door met slapen. Voor veel mensen is dat een zegen. Zoals mijn vrouw vaak zegt: ‘Dit is het mooiste deel van de dag, dat we weer naar bed mogen.’ Als je ’s morgens vroeg geen zin hebt in de dag, weet je dat er vanzelf een tijd komt dat de dag voorbij is en dat je je weer heerlijk kan toevertrouwen aan de slaap.  Maar slaap, wat kan je daar verder over zeggen? Slaap ik zo alledaags, dat er in de kerk weinig over wordt gesproken.

Toen ik studeerde woonde ik in een flat met vier mensen. Uiteraard werden er ook feesten gevierd in de flat. Meestal waarschuwden we de buren dat er een feest aankwam. Een keer waren we dat vergeten en was het feest wat later en waarschijnlijk luidruchtiger. De buurman kwam midden in de nacht naar boven en belde aan. We hadden geen tijd om hem iets te drinken aan te bieden. Hij stak gelijk van wal met te zeggen (of vooral te schreeuwen) dat we van de nacht een dag aan het maken waren en dat we de scheppingsorde omdraaiden. Deze man was duidelijk christen en gebruikte zijn kennis om ons theologiestudenten duidelijk te maken dat de nacht bedoeld was om te slapen.

Hij had gelijk: de nacht is Gods geschenk om tot rust te komen en te slapen. Het is een cadeautje om tot jezelf te kunnen komen, rust te krijgen. Niet voor niets is het grootste deel van de dromen die je krijgt bedoeld om het leven op een rijtje te krijgen. Je herbeleeft dingen of verwerkt indrukken die je hebt opgedaan in de loop van de dag. Zo wordt je harde schijf opgeschoond en kan je er weer tegenaan. Psalm 4 bezingt hoe God bij ons is als wij slapen. In vrede kunnen wij gaan slapen en we hoeven niet wakker te liggen. Want God zorgt ervoor dat we rustig kunnen slapen.

Er is nog veel meer over slapen te zeggen. Daarom is het een heel hoofdstuk geworden in mijn nieuwe boekje: Gewoon geloven. Nu te bestellen bij elke boekhandel en natuurlijk bij mij.

One Comment

  1. CORRY Stam-Timmermans

    Ben benieuwd naar je boekje, via Bruna besteld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *