Waar woont een ridder?

Onze jongste zoon mocht vanmorgen als ridder verkleed naar het kinderdagverblijf. Toen ik hem wegbracht reden we langs Groot Horloo. Dat is een complex vol woningen dat gebouwd is in de vorm van een kasteel. Vanaf de A28 kan je het zien liggen en je erover verbazen. Onze zoon sprak de woorden: ‘In zo’n gebouw wonen ridders.’ Hij had helemaal gelijk. Een ridder hoort in een kasteel met daaromheen dikke muren en brede grachten. Zo is hij veilig achter de muren en kan zijn prachtige ridderbestaan leiden en zijn orders uit laten gaan. Zo kan een ridder voor vrede zorgen.

Voor generaals in het leger geldt iets dat daar op lijkt. Ze kunnen zelf veilig in het commandocentrum blijven en op die manier een oorlog doorkomen. Hen zal niet zo snel iets overkomen. Hoe belangrijker de generaal, hoe dikker de muren om zijn onderkomen. Zo kan een generaal voor vrede zorgen.

Jezus is goed te vergelijken met een ridder of een generaal. Hij is gekomen om vrede te bewerken. Maar tegelijk gaat de vergelijking helemaal mank. Want Jezus is een ridder die zonder dikke muren, zelfs zonder harnas, de vijand tegemoet gaat. Hij verstopt zich niet achter dikke muren om zelf veilig te blijven. Hij sterft. Morgen is het Goede Vrijdag. De dag dat ridder Jezus voor vrede zorgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *