Out of the box

Afgelopen maanden heb ik twee keren gedoe gehad met de klantenservice van een bedrijf. De eerste keer was met een verzekeringsbedrijf. Ik moest iets regelen, maar dat paste niet in het systeem. Eerst was er geen enkele oplossing mogelijk. De derde keer was het antwoord: ‘Maar ons probleem met het systeem kan niet de reden zijn dat uw redelijke vraag niet afgehandeld kan worden. Ik regel het wel buiten het systeem om. “ En binnen een paar minuten was het opgelost, omdat iemand net buiten de kaders kon denken.

De tweede keer heb ik telefonisch heel wat tijd doorgebracht met een grote kabelmaatschappij. Mijn schoonvader ging verhuizen. Het was weer hetzelfde liedje: bij de derde keer bleek er plotseling wel een oplossing denkbaar om in het verzorgingshuis tv te kunnen ontvangen, maar de medewerker van de helpdeks moest out of the box denken. Met een paar handelingen had hij het alsnog geregeld.

Onze samenleving wordt bedreigd door regels en systeemdwang. Iets kan of mag alleen nog maar als de computer het kan verwerken. Eerst mensen, dan regels wordt met de mond gezegd, maar de praktijk is weerbarstiger. Wat is het fijn als mensen buiten de structuren om kunnen denken.

God denkt out of the box. Dat kan je goed zien met het kerstfeest. God wil contact hebben met de mens. Hij heeft ons gemaakt en houdt van ons, de mensen die hij heeft bedacht.  Hoe kan God een relatie met de mens aangaan en de wereld vrede geven? Misschien hebben de engelen God wel een voorstel gedaan en zeiden ze: “Wij zijn vechters, zullen we namens u strijden tegen het kwaad?” Maar dat wilde God niet, want geweld roept geweld op. Echte vrede komt alleen als de mensen veranderen. God bedacht een ander plan om zich voorgoed aan de mensen te verbinden. Een plan dat niemand ooit had kunnen bedenken en wat buiten alle kaders gaat.

God besluit om geen engelen met kracht en macht naar de aarde te sturen. God kiest ervoor om zelf kwetsbaar en klein te worden. God bedenkt een geniaal plan: Hij wordt een mens en deelt zo het leven van alle mensen. Hij draagt onze lasten en brengt ons de vrede. Het kwaad schakelt Jezus uit door het met zich mee te dragen en zo uit te schakelen. God gaat het kwaad te lijf door het zelf te dragen. Zo kunnen wij weer in verbondenheid met God leven.

Kerst is dat God out of the box denkt en het onmogelijke wordt mogelijk: God en mens zijn voor altijd verbonden met elkaar. Ik wens je een goede Kerst toe.

Verschijnt ook in de Harderwijker Courant

One Comment

  1. Corry Stam-Timmermans

    Dank je wel, Pieter! Wijze woorden waar ik veel aan heb! Gezegende kerstdagen gewenst!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *