Van oer naar ijzer

Vijftien jaar geleden werkte ik op een middelbare school. Daar moesten alle leerlingen nog het vak Algemene Natuurwetenschap volgen (ANW). De docenten waren creatief en bedachten een geweldig project. In de buurt van Raalte, waar de school stond, werd oer in de grond gevonden. Hier werd eeuwen geleden ijzer van gemaakt. Dus gingen de leerlingen dat ook doen. Ze bouwden oventjes waar ze de oer verhitten, zodat er ijzer ontstond. Het werkte inderdaad. Van oer maak je ijzer.

In de eerste hoofdstukken van het bijbelboek Genesis gaat het over de oergeschiedenis: dat wat voorafging aan Abraham die geroepen werd om op reis te gaan.  In deze hoofdstukken worden gelijk de grote vragen van het leven behandeld: Waarom is er een wereld? Wat bepaalt de mens? Waarom is er kwaad in de wereld? Waarom gaan mensen zo slecht met elkaar om? Wat is onze taak tegenover onze leefomgeving? Het zijn echt de oervragen van ons bestaan.

De bijbel gaat in op deze vragen en uit het oer van onze vragen, smeedt de bijbel ijzersterke antwoorden. Met die gedachte is het gespreksmateriaal geschreven voor het Evangelisch Werkverband over het eerste deel van Genesis. Het heet: En God zag dat het tov was. Want dat is het eerste wat de bijbel vertelt: Deze wereld is door God goed gemaakt. Het eerste ijzersterke antwoord op een oervraag.

PS. Het boekje is gedrukt en binnenkort leverbaar. Kijk op www.ewv.nl

2 Comments

  1. Arie Korengevel

    Mooi Pieter! God heeft het goed gemaakt maar wat hebben wij mensen ervan gemaakt en maken er nog van !
    Een mooi onderwerp om te onderzoeken.

  2. Corry Stam-Timmermans

    Dat ziet er weer mooi uit, i, Pieter! Ik ben erg benieuwd en heb al een ex. van ‘En God zag dat het TOV was’ besteld!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *