Kwetsbaar

Ik stond deze vakantie op een hoge berg. Ik geef eerlijk toe dat we niet de hele berg vanaf de voet beklommen hebben. Het grootste stuk deden we met een liftje. Het is toch ook zonde als zo’n apparaat niet gebruikt wordt. Ze bouwen het niet voor niets! Toen we het laatste stukje gelopen hadden kon ik heel ver rondkijken. Het was fantastisch. Nadat ik goed om me heen had gekeken voelde ik me klein worden. Als je in ons platje landje staat, kan je heel wat lijken. Maar midden tussen de bergreuzen blijft er niet zoveel over. Ik bedacht hoe klein en kwetsbaar een mens eigenlijk is.

Diezelfde kwetsbaarheid zag ik ook in al die extreme weersomstandigheden: Hagel in Italië, veel regen in Slovenië, hitte in Frankrijk en Spanje. Als mensen zijn we vreselijk kwetsbaar. Als de natuur echt los gaat, dan ben je nergens meer. Waar kan je je dan nog verstoppen?

En diezelfde kwetsbaarheid zag ik bij het overlijden van huisarts Ter Horst. Er hoeft maar iets te gebeuren en wij blijken kwetsbare mensen te zijn. Je gaat op vakantie, maar komt niet meer terug. Of dat nou in de natuur zit, of ziekte of een ander mens, er zijn geen garanties op een lang en gezond leven. Ik mocht laatst in de kerk weer bidden voor een huwelijk en bedacht me dat mensen trouw beloven tot de dood hen zal scheiden. Wij zijn kwetsbare mensen die door de dood elkaar kwijt raken.

De bijbel heeft mooie beelden voor die kwetsbaarheid. Mensen zijn bijvoorbeeld een bloem langs de kant van de weg, bijvoorbeeld de Groene Zoom. Zo’n bloem staat daar prachtig te staan. Maar als je een bloem plukt, dan houdt hij het niet zo lang meer vol. Hij staat nog een poosje te stralen in een vaas, maar verdwijnt dan bij het groenafval. Er is niet zoveel meer van over. Zo kwetsbaar is een bloem. Je ziet het trouwens ook al als de bloem nog op de grond staat. Kijk maar eens goed naar de blaadjes. Dan zie je hoe teer bloemblaadjes zijn. Ik zag laatst een bij over een zonnebloem lopen. Het beetje gewicht van de bij, liet de blaadjes bewegen. Het was kwetsbaarheid op en top.

Tegenover onze kwetsbaarheid staat God. Hij omringt onze sterfelijkheid met zijn eeuwigheid. Als wij ten prooi vallen aan de wispelturigheden van het bestaan, dan vangt hij ons op. Diezelfde berg waar ik op stond is in de bijbel een teken van de trouw van God. Ook als ons leven veranderlijk is, God is zo betrouwbaar als een rots. Onze kwetsbaarheid wordt gedragen door Gods liefde.

Deze column verschijnt ook in de Harderwijker Courant

3 Comments

  1. Corry Stam-Timmermans

    Bedankt, lieve Pieter, voor deze bemoediging!!

  2. Dank je wel Pieter,dit had ik vandaag echt even nodig.

  3. Wanda Simmermans

    Heel mooi Pieter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *