Die verhalen

Een van de bekendste verhalen uit de bijbel is het verhaal van David en Goliath. Goliath is een grote reus waar een heel leger bang voor is. Niemand durft te vechten met die geweldenaar. Dan komt David die nog maar een tiener is. Hij is helemaal niet onder de indruk van de grote reus. Hij vertrouwt op God en gaat Goliath te lijf. Dat doet hij met zijn slinger. David is bedreven in het hanteren van de slinger, want in het dagelijkse leven is hij een herdersjongen. Als een schaap afdwaalt slingert David een steentje tegen het beest waardoor het terugkeert. David gebruikt nu zijn slinger om buiten het bereik van speer en zwaard te blijven, maar Goliath wel dodelijk te raken. Een steentje uit de slinger velt de reus, zodat hij dood neerstort.

Veel mensen herkennen zich in dit verhaal. Wie heeft er geen reus in zijn leven die hij of zij eigenlijk niet durft aan te vallen? Wie kent er geen angst voor bepaalde aspecten in het bestaan? Dit leven is te groot en overweldigend om het alleen aan te kunnen. Er moet wel iets zijn wat ons moed geeft om het in de chaos van het bestaan aan te durven.

Er is nog een ander aspect van dit prachtige verhaal wat aanspreekt. Klein kan groot verslaan als je het slim aanpakt. Het gaat niet alleen om brute kracht. Het is bemoedigend om te zien hoe een kleine jongen als David de reus kan verslaan. Dan kan ik ook de reus van mijn ziekte aan of de reus van mijn onvrijwillige ontslag of wat jouw reus maar is.

Verhalen helpen om de wereld te snappen en ze geven moed. Hoe belangrijk verhalen zijn merk je ook aan ons geheugen. Verhalen onthouden we makkelijker dan andere vormen van informatie. Mijn kinderen kunnen soms letterlijk een verhaal na vertellen dat ze in de klas gehoord hebben. Ik hoor de intonatie van de juf er bij. Het helpt voor de reis van je leven om verhalen te kennen.  Daarom is het belangrijk om de eeuwenoude verhalen van God en mens te kennen.

De kerk is een prachtige plek om bezig te zijn met al die prachtige verhalen die het leven zin geven en je helpen om verder te kijken dan het gewone, zichtbare leven. Dat geldt zeker voor kinderen. Er zijn prachtige initiatieven om kinderen die mooie verhalen te leren kennen. Ik noem er een. In De Regenboog zijn er Partyvibes. Gezellig bezig zijn met een verhaal (en lekker eten). 23 juni om 18.00 uur is er weer een.  Kijk voor meer op www.regenboog.hervormdharderwijk.nl. Gun je kinderen die mooie verhalen!

Verschijnt ook in de Harderwijker Courant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *