Zaai eens een boom

Als de kastanjes en eikeltjes van de boom vallen stop ik er soms een paar in een pot. Het voorjaar erna komen ze op en in enkele jaren groeit er een klein boompje in de pot. Er ontstaat  een stammetje en dan zet ik hem ergens in de grond. Het duurt dan nog heel wat jaren voor er een echte boom staat die zelf ook weer kastanjes of eikeltjes gaat voortbrengen, maar het begin is er. Ik zorg er niet meer voor en de boom groeit verder. Ik vind het een wonder van de schepping dat er telkens nieuwe bomen groeien. Het enige wat je hoeft te doen is de kastanje in de grond stoppen. Daarnaast is een beetje water geven als het droog is wel handig. Zeker als het langere tijd niet regent. Zaaien en water geven is voldoende.

De bijbel vergelijkt een gelovige met een boom die groeit (Psalm 1 bijvoorbeeld). De boom groeit door de werking  van de Heilige Geest, die te vergelijken is met water, zoals Johannes 7 vertelt. Precies zoals water nodig is om een boom te laten groeien, zo is de Geest van God nodig om een mens te laten groeien in geloof, hoop en liefde. Daarom is het goed om de bijbel te lezen en te bidden om de vervulling met Gods Geest. Zo kan je groeien. Het is een wonder van God dat er mensen zijn die geloven en groeien.

Elke kastanjeboom begint met een kastanje. Die moet wel in de grond terecht komen. Het liefst ook zo dat de wilde zwijnen er niet bij kunnen. Geen mens kan een kastanje laten groeien. Dat moet God doen. Wij kunnen alleen maar zaaien en water geven.

Zo moet geloof ook gezaaid worden. Dat is onze opdracht. Veel meer hoeven we niet te doen. Of God geloof geeft is niet aan ons. Paulus heeft het hier ook over als hij in zijn brief aan de kerk in Korinthe schrijft dat de een zaait, de ander geeft water, maar God geeft de groei. Dat geeft ontspanning. Ik denk ook aan de Alphacursussen die her en der starten. Dat zijn bij uitstek zaai plekken. Als je zelf zaaien lastig vindt, nodig dan eens iemand uit om samen te gaan. Veel meer hoef je niet te doen. Het is een wonder van God als er geloof groeit. Zaai je mee? Nodig iemand uit en ga samen naar de Alphacursus.

Deze blog verschijnt ook in de Hervormde Kerkbode Harderwijk

One Comment

  1. Corry Stam-Timmermans

    Mooi Pieter!! Dank je wel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *