Nog niet eerder was Mark Rutte zo populair bij de Nederlandse bevolking. Bijna iedereen vindt dat ons land in deze tijden in goede handen is bij hem. En dat geldt niet alleen voor hem, maar voor de hele regering. Dat vertrouwen is trouwens wederzijds. Er zijn geen grote politie- en legermachten op de been om ons in het gareel te houden. Zelfs minister Grapperhaus vertrouwt erop dat wij Nederlanders met onze spreekwoordelijke nuchterheid en verantwoordelijkheid uit onszelf ons aan de regels houden. Dat wederzijdse vertrouwen was de afgelopen jaren aan het verminderen. De overheid had het steeds moeilijker om ons te vertrouwen, wat bleek uit de toenemende regeldruk in bijvoorbeeld onderwijs en zorg. En omgekeerd werd de overheid niet zo veel als helper gezien, maar meer als roverheid. Dat verandert op dit moment en dat is mooi.
Wederzijds vertrouwen is een kernwaarde van ons leven. Dat wordt in het begin van de bijbel al zichtbaar bij de schepping. God vertrouwt ons deze wereld toe en gaat ervanuit dat de mensen in staat zullen zijn om goed om te gaan met wat er leeft. En wij mensen gedijen goed op dat vertrouwen van God. En als wij mensen dat vertrouwen beschamen, dan blijft God het proberen.
Het is nu de goede week. We leven toe naar het moment dat Jezus opstaat uit de dood. Dat is het moment dat God opnieuw zijn vertrouwen uitspreekt. Het zal niet voor niets zijn dat Jezus eerst als tuinman wordt gezien met Pasen. Zo wordt duidelijk dat God teruggaat naar het begin, waarin de mens de wereld als tuin en paradijs mag bewerken en het volle vertrouwen van God krijgt.
Jammer dat Rutte geen andere vertrouwen kent want daar over hoor je hem niet.