Een engel in huis halen

Door het donker reed ik naar het AZC. Het was spannend. Wie zou er meegaan deze avond? Zou het wel leuk zijn? Hoe zouden onze kinderen het vinden? We hadden ons opgegeven om mee te doen met Meet en Eat met vluchtelingen uit het AZC. Toen we bedachten om mee te doen, waren we vol goede zin. Als het moment aangebroken is, moeten we ons er wel toe zetten. Helemaal toen we hoorden dat we een gezin met vijf kinderen te eten zouden krijgen. Inclusief ons eigen vijftal, maakte dat veertien monden om te voeden. Maar we hebben ja gezegd. En vluchteling zijn lijkt me vreselijk.

Ik vind het een bijzondere gedachte dat de Here Jezus een vluchteling is geweest. Jozef krijgt een droom waarin hij te horen krijgt dat hij moet vluchten met Maria en Jezus naar Egypte. Zo gaat de pasgeboren baby met zijn ouders op een onzekere tocht naar het land waar het volk Israël jaren verbleef. En ook als volwassene heeft Jezus iets van een vluchteling of vreemdeling. Typerend voor hem is zijn uitspraak dat de vossen holen hebben, de lelies op het veld een plek om te groeien, maar de mensenzoon niet weet waar hij moet slapen.

In de auto blijkt het al een erg leuke avond te worden. Wat een lieve, aardige mensen hebben we in huis gehaald. Voorzichtig wisselen we wat levenservaringen uit. Wat een verschil tussen ons gevestigde, rustige bestaan en hun tocht door landen op zoek naar veiligheid. Wat genieten we van het eten en elkaars gezelschap. De kinderen blijken al op precies de goede manier ‘lekker bezig’ te kunnen zeggen bij een spelletje.

Onze jongste van vier jaar vindt het prachtig. Parmantig zit hij tussen zijn nieuwe Syrische vrienden en vraagt hen van alles. Het meeste snappen ze ook nog. Wat is het prettig dat er kinderen bij zijn. Die spreken al een flink woordje Nederlands, wat wel zo prettig is. Na afloop zeggen we tegen elkaar dat we een erg leuke avond hebben gehad. ’s Avonds worden er via de app al foto’s uitgewisseld. We bedenken ons dat gastvrijheid echt belangrijk is voor een christen. Niet voor niets roept de bijbel op om je huis en leven open te stellen voor anderen. En dan hangt daar die prachtige belofte aan vast dat het misschien wel een engel is. Gelukkig organiseert Present vaker deze avonden. Dan kunnen we ons huis weer vol engelen halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *