Illegaal

Ik was bij het uitdelen van eten voor zogenaamde ongedocumenteerden in Tessaloniki. Na afloop maak ik de toilet schoon. Nou ja, toilet. Als ik dit in mijn huis zou hebben had ik gisteren nog de loodgieter gebeld om het te vernieuwen. Hier kan je niet op een fatsoenlijke manier je behoeften doen. Het lijkt wel een ruimte voor beesten. Zo goed en zo kwaad als ik kan maak ik schoon en bedenk hoe belangrijk het is om ieder mens humaan te behandelen.

Mijn gedachten gaan naar Jezus. Hij werd geboren en gelegd in een bak waar normaal de dieren uit eten. Paulus schrijft dat Jezus een slaaf werd om op die manier de mensen te bevrijden. Op deze plek, te midden van de illegalen en vluchtelingen zou Jezus zich thuis voelen. Daarvoor is hij naar de wereld gekomen.

Jezus kiest er zelfs voor om vluchteling te zijn. Nog maar net geboren wordt hij een illegaal in Egypte en verblijft daar enige tijd om in leven te blijven (en om Israël na te doen, dat ook in Egypte verbleef). Zo dichtbij wilde Jezus komen. En misschien wel het dichtst bij de vluchteling.

Na het schoonmaken ga ik zelf eten. Het voelt ongepast om genoeg te eten te hebben en naar een schoon toilet te kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *