Lopen en lezen

Ik houd van hardlopen. Maar in de donkere maanden van het jaar vind ik het lastig om te beginnen. Meestal loop ik ’s morgens vroeg als de kinderen naar school zijn. Maar binnen is het dan nog warm en het duurt wel even voor ik lekker op temperatuur ben. Het helpt meestal om mijzelf streng toe te spreken en maar gewoon te beginnen.

Mijn worsteling met beginnen met sporten lijkt op tijd maken voor gebed en bijbellezen. Daar moet je je soms toe zetten. Je bent net zo lekker met iets anders bezig. Het komt nu niet zo goed uit. Er is altijd wel een reden om te bedenken waarom je niet gaat bidden. Het helpt om jezelf streng toe te spreken en gewoon te beginnen.

Vaak loop ik of naar de Ermelosche heide of het Beekhuizerzand. Het is daar prachtig, zeker in deze maanden. Tegen de tijd dat ik daar ben schijnt de zon en stijgen er dampen op uit de grond. Hierdoor ontstaat een prachtige breking van het licht. Terwijl ik loop zuigen mijn ogen de pracht van Gods schepping op. Wat is het mooi. Het is een soort beloning voor mijn inspanning.

Als je uit de bijbel leest en bidt, kan je dezelfde ervaring hebben. Wat is het hier mooi! Wat is de bijbel toch een treffend boek waarin het over jouw leven gaat. Wat kan je de liefde van Jezus Christus van de bladzijden voelen spatten. Terwijl je leest gaat plotseling de zon van Gods liefde schijnen in jouw leven. Het is een beloning voor het feit dat je de bijbel hebt opengeslagen en bent gaan lezen.

Ik kom geregeld tieners tegen die naar school gaan. Ik ken er heel wat van het jongerenwerk in de kerk. Ze moedigen me aan: ‘Lekker bezig, Pieter!’ (Al is er ook een enkeling die me liever niet herkent. Je zou de dominee groeten. Wat moeten je vrienden daarvan denken). Ik ga altijd net iets harder lopen als ik zo word aangemoedigd. Ik wil niet dat ze denken dat ik kapot ben.

Het helpt om met elkaar de bijbel te lezen en te bidden. Zo moedig je elkaar aan om met God te leven. Goede plekken daarvoor zijn huiskringen of andere kleine groepen. Want geloven kan je niet alleen. Kerkdiensten zijn natuurlijk ook mooie plekken om met elkaar te ontdekken hoe de bijbel ons dagelijkse leven raakt en hoe Jezus Christus ons wil bevrijden.

Als ik thuiskom na een rondje hardlopen ben ik altijd blij dat ik het gedaan heb. Het stempelt de hele dag.

Als ik de bijbel dichtsla en mijn ogen open doe, ben ik blij dat ik God heb ontmoet. Het stempelt mijn hele leven.

Verschijnt ook in de Hervormde Kerkbode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *