Niet weer

Vorige week maandag waren de berichten al dreigend. Alles gaat weer dicht, inclusief de scholen. Dat laatste was een harde dobber, omdat we dan weer met z’n allen thuis zitten. Tegelijkertijd bedacht ik me hoeveel gezellig contact het oplevert als je met meer mensen in huis woont. Voor mensen die alleen wonen is het een extra zware tijd. Telkens maar afstand houden en het normale contact met mensen missen. Op een andere manier is he zwaar voor de vele ondernemers. Al die gesloten winkels na een zwaar jaar. Dat valt niet mee.

Deze kerst is een lockdownkerst. Gelukkig mogen er drie mensen op bezoek komen. Dan kunnen de herders op de eerste kerstdag op bezoek gaan en de wijzen (of magiërs of koningen) op tweede kerstdag. Als er tenminste drie waren. Dit getal wordt nergens vermeld in de bijbel, maar komt uit de drie kraamcadeautjes.

Kerst is dat Jezus in quarantaine gaat. De bijbel zet hoog in als het over Jezus gaat. Hij is de zoon van God die in de hemel was voor hij geboren werd. Dit is een mysterie dat een enorme glans legt over Kerst. De schepper van hemel en aarde daalt af naar de schepping om in contact te komen met de mensen. De bedenker van het hout ligt in een voerbak van hout. Daarvoor moet Jezus wel in isolatie gaan. Hij is immers ver weg van de hemelse heerlijkheid. Geregeld komt in het levensverhaal van Jezus naar voren dat hij eenzaam is. Hij kent het gevoel van niet begrepen worden. Hij weet wat het betekent om contact te missen.

Het troost mij dat Jezus naar deze wereld is gekomen en mijn leven deelt. Mijn eenzaamheid wordt opgezocht door Jezus. Misschien is deze rare tijd van lockdown wel een periode om te snappen wat kerst betekent. God deelt onze eenzaamheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *