Re-creatie

Deze week krijgen de basisscholen vakantie. Ook de middelbare scholen zijn vrij aan het einde van deze week, maar in de praktijk hebben de leerlingen al langer geen lessen meer. Het is een heerlijk moment voor de meeste kinderen en docenten als je de deuren van de schooldeuren langer achter je kan laten.

De kinderen zijn er aan toe. Zeker de jongste kinderen zijn moe van het ritme van elke dag naar school gaan. Straks heerlijk genieten van een deel van de morgen in een pyjama rondhangen en niets doen. En ook voor de meesters en juffen is het goed om iets anders te gaan doen. Het is ze allemaal gegund na weer een jaar hard werken met allerlei beperkingen door corona.

Het is voor leerlingen belangrijk om een poosje andere dingen of niets te doen. Hersenen van alle mensen, maar vooral van kinderen, komen op nieuwe ideeën als ze iets anders doen. Dat vergaat mij ook vaak zo. Als ik ergens over moet nadenken en niet zomaar een oplossing weet, dan helpt het om een poosje niets te doen. Vaak komt er dan vanzelf een oplossing.

Het belang van rust zie ik terug in het verhaal van de schepping in de Bijbel. God gaat eerst aan het werk. In zes dagen heeft God deze prachtige aarde gemaakt en die gevuld met leven. Na die zes dagen rust God van zijn werk. Dat is gelijk het ritme voor de mensen die naar Gods beeld zijn gemaakt: na zes dagen van werk en bezig zijn is het goed om te rusten en andere dingen te doen.

Geregeld rust houden helpt ook in onze maatschappij waar we elkaar opjutten. Je moet altijd maar bezig zijn. Alsof je pas iets voorstelt als je druk bent. De vakantieperiode is een goed moment om af te kicken van onze collectieve verslaving aan werk. Wij mensen zijn door God niet gemaakt om te jakkeren en te jagen.

Deze wereld is de creatie van God. Hij heeft hem zo gemaakt als Hij wilde. Naast alle zorgen en vragen die er zijn rond de toekomst van de aarde is het goed en troostvol om te bedenken dat deze wereld de goede creatie van God is. Als wij en de kinderen vakantievieren, dan zijn we aan het recreëren: we genieten van de wereld zoals die door God bedoeld is. Het is mooi om in een omgeving te wonen waar veel mensen komen recreëren in de zomer. Sommigen in de bossen van de Veluwe,  anderen op het water van de Randmeren en natuurlijk mensen die het oude centrum van Harderwijk opzoeken. Zo kan ieder ervaren dat het goed is om te rusten. Ik wens iedereen een vakantie vol re-creatie toe.

Verschijnt ook in de Harderwijker Courant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *