Volhouden

Afgelopen vakantie maakten wij een wandeling met onze kinderen. We verkeken ons wat op de afstand en er zaten nogal wat heuvels in ons parcours. Op een gegeven moment begon onze jongste te klagen. Hij was zo moe, zijn voeten deden zeer en hij had honger. Met een beetje peptalk konden we even verder. Het scheelde ook dat we langs een beekje liepen. Daar was voor hem genoeg te zien zodat hij zijn moeheid even vergat. Maar na weer een aantal voetstappen begon het geklaag weer. ‘Hoe lang is het nog? Moeten we nog ver? Ik ben moe.’

Normaal klaagt onze één na jongste veel meer. Hij begint vaak al na honderd meter dat hij last heeft van zijn buik of dat zijn voet zeer doet. Maar deze keer kwam er eigenlijk geen klacht uit zijn mond. Toen we het gezeur van de jongste zat waren vertelden we hem dat hij een voorbeeld aan zijn broer moest nemen. (Het is zo’n zin die je dacht nooit te zeggen, dat je tegen je ene kind zegt dat hij aan het andere kind een voorbeeld moet nemen). Direct daarna vroegen we aan oudere broer: ‘Waarom zeur jij eigenlijk niet?’ Er kwam een prachtig antwoord: ‘Ik denk aan wat de juf op school heeft gezegd. Als je iets moeilijks of lastigs moet doen, dan kan je de moed verliezen. Dan helpt het om te verlangen naar het moment dat je klaar bent. Dan lukt het ook om het vol te houden als het lastig is.’ Mijn vrouw en ik keken elkaar aan. Wat is het mooi als je kind levenslessen meekrijgt op school. Helemaal handig als het ook zorgt voor minder gezeur op een wandeling. Als je blijft verlangen naar het eindresultaat, dan houd je het ook langer vol.

De bijbel beschrijft in prachtige kleuren het eindresultaat van Gods werk in deze wereld. Dat is een wereld waar geen geweld meer is. Ook zijn er geen natuurrampen meer. En ieder mens heeft een eigen plek om te wonen en te leven. Niemand is meer eenzaam, want iedereen wordt gekend naar hoe hij of zij is. Wat een prachtige wereld ligt er te wachten in de schoot van de toekomst.

Het helpt om te verlangen naar deze wereld. Daardoor kan je ook makkelijker volhouden als het leven tegenzit. En velen ervaren onze tijd als een pittige! De prijzen schieten omhoog, er is veel verdeeldheid in Nederland en er zijn talloze problemen zoals de hoeveelheid huizen, de zoektocht naar mensen in zorg en onderwijs en de vraag hoe we met het klimaat om moeten gaan. Wat is het bemoedigend dat je op de tocht door het leven kan volhouden door te blijven verlangen.

Verschijnt ook in de Harderwijker Courant

One Comment

  1. Corry Stam-Timmermans

    Precies de juiste snaar getroffen en de juiste woorden opgeschreven, dank, Pieter!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *