Worden wat je wil

“Ik wil brandweerman worden, later.” “En ik word later een bekende vlogger.” “Ik word later juf”, reageerde weer een ander kind.” “Ik word voetballer.” Dit gesprekje hoorde ik laatst op het schoolplein en ik bedacht dat sommige dingen hetzelfde blijven: kinderen dromen van een toekomst en een beroep. En tegelijk veranderen dingen: Ik had in mijn kinderjaren niet kunnen bedenken dat vlogger een beroep zou kunnen worden.

Op dit moment is de kinderboekenweek gaande. Het plein van de school van mijn kinderen was bij het begin een bont geheel van verklede juffen en meesters in kleren die horen bij een beroep. Nou ja, juffen en meesters die verkleed zijn? Het valt mij op dat juffen fanatieker zijn in verkleden. Er waren wat meesters die gekozen hadden om het beroep van meester of van bijvoorbeeld ICT-er uit te beelden, want ze liepen in hun eigen kleren. Later gingen ook de kinderen verkleed naar school, dus bij ons thuis werd weer een voetbalpak uit de kast gehaald. (Het was even een discussie of je nog wel in een Barcelona tenue met Messi over straat kan gaan).

Het thema van de kinderboekenweek is namelijk Worden wat je wil. En dat gaat over beroepen en hoe je daarover kan lezen in boeken. Ik vind het een mooi thema, want het is belangrijk dat kinderen hun talenten ontwikkelen. Die hebben ze niet voor niets gekregen en kinderen (en volwassenen) groeien ervan als ze kunnen doen waar ze goed in zijn. God heeft niet voor niets mensen gaven gegeven die ze moeten inzetten. Laat kinderen maar lekker dromen en denken over beroepen. En als ze daarbij ook gaan lezen, is het helemaal mooi. Want niets is beter dan lezen voor de ontwikkeling van een kind. “Leeskilometers maken”, zegt de juf dan.

Worden wat je wil. Ik denk gelijk aan het kind dat droomt om dokter te worden, maar waarvan duidelijk is dat het die positie niet zal bereiken. Het lijkt heel mooi dat je kan worden wat je wil, maar de praktijk is weerbarstig. Niet al onze dromen worden waar. Dat vind ik een lastig onderdeel van het thema van de kinderboekenweek. En nog iets! Ik vind het in onze samenleving soms ingewikkeld dat je iets moet worden. Dat heeft iets gejaagds in zich. Je bent er nog niet, maar je kan er komen als je maar hard werkt. De bijbel zet hier iets anders tegenover. Iets dat je niet hoeft te worden door hard te werken of goed je best te doen, maar wat je al bent. Ieder mens is een geliefd kind van God.

Verschijnt ook in de Harderwijker Courant.

One Comment

  1. Nel BUNSCHOTEN

    Prachtig Pieter!!! Amen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *