Omgekeerde hoogmoed

Hoogmoed is een van de grootste problemen van de mens. Dat kan je zien op allerlei niveaus in onze samenleving. Bij wereldleiders gaat het niet goed als ze te groot van zichzelf of hun land denken. Als een baas van het bedrijf waar je werkt vol misplaatste trots over de werkvloer paradeert, helpt dat niet echt voor een goede sfeer. En in je relatie zorgt hoogmoed ervoor dat je nooit echt contact hebt met elkaar. De ander verstopt zich achter een schild van hoogmoed en onkwetsbaarheid.

Hoogmoed spat al vanaf de tweede bladzijde van de bijbel. Als God op de eerste pagina de mens heeft gemaakt, is dat voor de mens niet genoeg. Ze kunnen niet zichzelf zijn en willen als God zijn. Samen eten Adam en Eva van de vrucht die er inderdaad voor zorgt dat ze nu goed en kwaad kennen en in die zin op God lijken. Het kwaad krijgt toegang tot de wereld omdat de mens te hoogmoedig is en als God wil zijn. Was de mens maar tevreden geweest met de plaats die hij van God had gekregen.

Daarna vertelt de bijbel het verhaal van de mensheid die het niet kan laten om als God te willen zijn. In Babel werd een toren gebouwd die naar de hemel moest reiken, zodat de mens machtig zou worden en de plaats van God in zou kunnen nemen. Leiders en koningen kennen helemaal de verleiding van de hoogmoed. De Babylonische koning Nebukadnessar denkt dat hij een god is en raakt door die gedachte zijn koninkrijk voor een tijd kwijt. Maar ook de goede koning David wil machtiger zijn dan hij is en laat het volk tellen en krijgt te maken met de consequenties.

Kerst betekent dat God ons onze hoogmoed omdraait. Dat doet Hij door de omgekeerde beweging te maken. Mensen willen als God zijn en willen zich verheffen naar een plaats boven zichzelf. Als eeuwenlang deze eigenschap van de mens geëtaleerd is, laat God zien wat de bedoeling is. Jezus is de zoon van God die geboren wordt als mens. Mensen willen vol hoogmoed als God zijn. Daarom komt Jezus Christus naar beneden, zodat God en mens samen kunnen zijn.

Laagmoed is niet echt een Nederlands woord. Anders zou het wel passen bij wat Jezus Christus doet: Hij heeft de moed om nederig te zijn en neer te dalen in het lage, alledaagse bestaan. En wij worden uitgedaagd om net als Jezus te worden, die het ons heeft voorgedaan: mensen zonder hoogmoed die leven op Gods aarde.

Verschijnt ook in de Hervormde Kerkbode

Eén reactie

  1. Corry Stam-Timmermans

    Mooi! Nieuw woord ingevoerd, laagmoed. Ik ga t gelijk invoeren….

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *